Simo Rosendahl luotsaa VSP:tä kohti tulevaa
Syyskuussa MBA Simo Rosendahl palasi tuttuun taloon mutta uusien tehtävien pariin. VSP:n tuore toimitusjohtaja luottaa kestävään strategiaan, ketteryyteen uudistua toimintaympäristön muutoksissa sekä työyhteisökulttuuriin, jossa arvot ohjaavat aidosti arjen tekemistä.
Rosendahlille VSP:n toimitusjohtajan tehtävät ovat sekä uuden alkua että juurilleen paluuta, sillä ensimmäisen kerran Rosendahl saapui taloon jo vuoden 2003 alussa. Yli 15-vuotisen uransa aikana hän ehti työskennellä VSP:ssä monissa johtotason tehtävissä. Rosendahl toimi muun muassa yhtiön aiemman tytäryhtiön Innotele Oy:n toimitusjohtajana sekä johtoryhmän jäsenenä ja liiketoimintajohtajana yhtiön asiakaspalvelu-, palveluoperaattori- ja ICT-liiketoiminnoissa. Keväällä 2018 Rosendahl siirtyi VSP:ltä Vertek Oy:n toimitusjohtajaksi.
Vuodet energia-alan palvelutuotantoyhtiön johdossa keskellä voimakasta energia-alan murrosta ja vihreää siirtymää olivat Rosendahlin mukaan antoisia ja myös opettavaisia. Kun VSP:n toimitusjohtajan tehtävä avautui ja Rosendahlilta kysyttiin kiinnostusta tehtävää kohtaan, oli päätös paluusta tuttuun yhtiöön kuitenkin nopea ja helppo tehdä.
– VSP on monella tapaa ainutlaatuinen yhtiö. Suuresta kokoluokastaan huolimatta yhtiössä on aina ollut lähes perheyhtiön tunnelma, mikä näkyy henkilöstömittauksissakin poikkeuksellisen vahvana yhteisöllisyytenä. Hyvä tunnelma ja yhtiön arvot heijastuvat myös ulospäin. Asiakkaamme arvostavat tutkitusti kasvollista palvelua ja rehellistä kumppanuutta.
Terävät tavoitteet ja kestävä strategia kantavat
Rosendahl kertoo palanneensa VSP:lle innostunein mutta samalla nöyrin mielin. Tilannekuva on otettava kattavasti haltuun ennen kuin on aika arvioida mahdollisesti tarvittavia muutoksia yhtiön suuntaan tai strategiaan. Juuri nyt on huomioitava myös tämän hetken yleiset talousnäkymät, jotka ovat valitettavan synkät.
– Reilun viiden vuoden aikana toimintaympäristössämme on tapahtunut isoja ja osin nopeitakin muutoksia, jotka näkyvät ja vaikuttavat yhtiön kaikilla liiketoiminta-alueilla ja myös monissa asiakkuuksissamme. Menestyminen vaatii nyt sitä, että kykenemme aktiivisesti osoittamaan palvelujemme tuottaman lisäarvon.
Rosendahlin mukaan tavoitteellisuudesta tai yhtiön strategian noudattamisesta ei haastavassa tilanteessakaan saa lipsua.
– Pidän erityisen tärkeänä sitä, että jokainen työntekijämme varmasti tietää, mitkä ovat tavoitteemme ja mitä yhteisten tavoitteiden saavuttaminen kultakin edellyttää.
Rosendahl muistuttaa, että jokaisen laskusuhdanteen jälkeen tulee aina uusi nousukausi. Yhtiön iskukyvyn säilyttäminen on tärkeää heikkoinakin aikoina, jotta edellytykset kasvulle ja menestykselle ovat olemassa suhdannetilanteen jälleen piristyessä. Erään kehittämiskohteen Rosendahl löytää hauskasti ”vakkasuomalaisesta vaatimattomuudesta”.
– Me olemme vakavarainen, erittäin teknologiakyvykäs yhtiö, jolla on paljon erityisosaamista ja korkea sitoutuminen tuotetun palvelun laatuun. Näillä eväillä voimme ulkoistuskumppanina aidosti auttaa yrityksiä menestymään omassa liiketoiminnassaan nyt ja tulevaisuudessa. Olemme ehkä olleet hieman vaatimattomia kertomaan vahvuuksistamme, ja tässä tulemme hetimiten parantamaan juoksuamme.
Rosendahl haluaa toimitusjohtajana panostaa erityisesti tunnelman johtamiseen, mutta hän korostaa myös jatkuvien innovaatioiden, hyvien johtamiskäytänteiden ja asiakkaiden muuttuvien tarpeiden ymmärtämisen merkitystä.
– Tätä yhtiötä on kannatellut ja kannattelee tulevaisuudessakin niin sanottu VSP-henki, josta haluan pitää hyvää huolta yhdessä rautaisten ammattilaistemme kanssa ja kuuntelemalla myös heitä herkällä korvalla.
Selkeä strategia synnytti menestystarinan
– Liiketoimintamme perusta on mitattavan lisäarvon tuottaminen asiakkaillemme. Asiakkaiden ääni on aina ollut nyt jo 127-vuotiaan yhtiömme tärkein laatumittari ja näin on myös tulevaisuudessa, uusi toimitusjohtaja vakuuttaa.
VSP työllistää nykyisin lähes 400 ammattilaista monella eri paikkakunnalla. Rosendahl oli aiemman
VSP-uransa aikana näköalapaikalla mukana toteuttamassa yhtiön kasvua perinteikkäästä paikallisesta puhelinyhtiöstä yrityksille valtakunnallisesti palveluja tarjoavaksi, moderniksi ICT-palveluyhtiöksi. Yhtiön liikevaihto kasvoi tuona aikana 5,3 miljoonasta eurosta 18,2 miljoonaan euroon ja henkilöstömäärä muutamasta kymmenestä työntekijästä lähes 300 henkilöön.
– Sen ajan kasvustrategian linjausten mukaisesti lähdimme muun muassa ICT-liiketoiminnassa hakemaan kasvua sekä maantieteellisesti että palveluvalikoiman kautta. Useiden liiketoimintakauppojen ja yritysjärjestelyjen myötä toimintamme laajeni varsin nopeasti Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueille sekä pääkaupunkiseudulle, Rosendahl kertaa vuosien 2006–2007 tapahtumia.
– Merkittävää 2000-luvulla oli se, että yhtiö meni osakkaaksi contact center -palveluja tuottavaan Protone Oy:hyn. Pientä osuutta lähdettiin määrätietoisesti kasvattamaan, ja lopulta vuonna 2009 VSP osti yhtiön koko osakekannan. Tämä oli iso taitekohta VSP:n historiassa.
Vuonna 2011 VSP:n tytäryhtiöt sulautettiin osaksi emoyhtiötä. Näin syntyi nykymuotoinen VSP, joka on noussut merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi varsinkin ulkoistetun asiakaspalveluliiketoiminnan saralla. Rosendahlin mukaan voimakas kasvu ei suinkaan ollut sattumaa vaan selkeän kasvustrategian tulosta.
– Strategia ohjasi yhtiötä oikeaan suuntaan ja eli samalla ajassa mukana, hän kiteyttää.
Monipuolisista harrastuksista virtaa myös työhön
Rosendahl kertoo odottaneensa kesällä tehdystä nimityksestä saakka sitä, että pääsee käärimään hihansa ja työskentelemään jälleen VSP:n ammattilaisten kanssa. Haasteellinen työ on Rosendahlille selvästi intohimo, mutta minkälaisista asioista hän nauttii vapaa-ajalla?
– Minulle on tärkeää viettää aikaa perheeni eli vaimoni ja kolmen aikuisen lapseni kanssa. Voimia antavat myös liikunta, kitaransoitto, metsästys ja viiniharrastus.
Määrätietoinen toimitusjohtaja myös haastaa itseään mielellään vapaa-ajalla. Viiniharrastajana hän on muun muassa suorittanut Wine and Spirit Education Trust Level 2 -viinikurssin, minkä lisäksi hän haastaa itseään usein liikuntaharrastusten parissa.
– Koen mielekkääksi asettaa itselleni erilaisia tavoitteita myös vapaa-ajalla. Esimerkiksi ensi vuoden pääsiäiseen mennessä aion hiihtää tuhat kilometriä. Aiempina vuosina olen juossut puolimaratoneja ja suorittanut sprinttitriathloninkin.
Fyysinen kunto auttaa Rosendahlia jaksamaan vaativassa ja hektisessä työssä. Mielen vireyttä hän saa varsinkin luonnosta.
– Metsästyksen parissa rauhoitun. Juuri mikään ei korvaa niitä hetkiä, kun saa istua yksin ja hiljaa kannonnokassa passipaikalla ja nauttia usvaisesta aamusta.