Vankka kokemus kantaa murroksen läpi
Valokuitumarkkinan voimakkaasti kiihtynyt kilpailu haastaa VSP:tä yrityksen perinteisellä toiminta-alueella. VSP:n tietoliikennepalvelujen uusi liiketoimintajohtaja Mirko Rostedt luottaa kuitenkin VSP:n vankan kokemuksen ja vahvan osaamisen kantavan murroksen läpi.
Tietotekniikan insinööri Mirko Rostedt aloitti helmikuussa työt VSP:n tietoliikenneliiketoiminnan liiketoimintajohtajana. VSP:lle Rostedt siirtyi Elisalta, jossa hän työskenteli parin vuoden ajan kotimaan runkoverkko-operoinnin ja kiinteän laajakaistaverkon kehityksen johtotehtävissä.
VSP:n liiketoimintajohtajan pesti oli Rostedtille uusi mutta yritys hyvinkin tuttu: Rostedt on aiemmin työskennellyt VSP:ssä verkkopäällikkönä sekä tehnyt yritykselle töitä asiantuntijakonsulttina.
– Tuntui hyvältä palata kotiin, tuttujen kollegoiden seuraan, Rostedt kiteyttää.
Rostedtilla on it-alalta monipuolinen ja pitkä kokemus. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Lännen Puhelimella, Cygatella ja Siemensillä sekä alan yrittäjänä. Kokemusta on karttunut aina infratasolta sovelluksiin, prosesseihin ja liiketoimintaan asti.
– Kokemus auttaa hahmottamaan monikerroksisia kokonaisuuksia, mikä on tärkeää myös liiketoimintajohtajan tehtävässä.
Tietotekniikka on ollut Rostedtille pienestä pitäen tärkeä harrastus, josta kehkeytyi lopulta työ ja intohimo. Rostedt opiskeli insinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa, ja kiinnostus vain syveni opintojen edetessä.
– Kun innostun jostakin, alan ahmia lisää tietoa aihepiiristä. Tämä ala on siitä hyvä, että osaamistaan pystyy syventämään myös itsenäisesti, Rostedt hymähtää.
Tietotekniikka ei kuitenkaan ollut Rostedtille ainoa vaihtoehto: it-ala vaihtuikin muutamaksi vuodeksi muun alan opintoihin Turun yliopistossa. Opintojen aikana Rostedt teki töitä VSP:lle, ja monen asian summana hän päätti lopulta palata juurilleen.
– Löysin uudestaan minua innostavat ja motivoivat elementit. Tällä alalla syntyy innovaatioita ja käynnissä on isoja, ravisuttavia muutoksia. Se on energisoivaa, hän sanoo.
Kilpailu kovenee
Tuore liiketoimintajohtaja ryhtyi tehtäväänsä keskellä kiinteän verkon murrosta ja kiihtyvää kilpailua valokuitumarkkinassa. VSP:n perinteiselle toiminta-alueelle Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan on tullut isoja kilpailijoita.
– Aiemmin 5G:n uskottiin jopa korvaavan kuluttajien kiinteät yhteydet. Sittemmin mielikuva mobiilimaasta on vaihtunut ymmärrykseen, että tehokkaat langattomat yhteydetkin rakentuvat nimenomaan valokuituverkkojen varaan, Rostedt taustoittaa.
– Nyt myös isot mobiiliverkko-operaattorit investoivat voimakkaasti valokuituverkkoon. Käytännössä käymme siis kisaa, kuka saa rakentaa mitkäkin alueet, hän sanoo.
Rostedt arvelee kilvan kiivaimman vaiheen kestävän kolmisen vuotta. Sen aikana kannattavimmat alueet kuidutetaan, minkä jälkeen alkaa täydennysrakentamisvaihe. Kilpailu on kovaa, mutta Rostedt muistuttaa yhteistyön merkityksestä.
– Yksi menestystekijä on se, että osaa tehdä järkevästi yhteistyötä myös kilpailijoiden kanssa. Molempia osapuolia palvelevat, kustannustehokkaat win–win–yhteistyömallit ovat tärkeitä, koska valokuitupohjainen verkko vaatii merkittäviä alkuinvestointeja. Yhteistyöstä esimerkkinä on se, että VSP voi tarjota alueella olevan tietoliikennemaston palveluna mobiiliverkko-operaattoreille.
Rostedt suhtautuu luottavaisin mielin tulevaan. Hän muistuttaa, että eri toimijoiden valokuitutuotteet ovat kuluttajasegmentillä loppujen lopuksi hyvin samankaltaisia. Vaakakupissa painaa se, minkälainen yritys valokuitua tarjoaa.
– VSP on toiminta-alueellaan perinteinen, tunnettu ja kasvollinen toimija. Olemme rakentaneet valokuituverkkoja pitkäjänteisesti jo 10–15 vuoden ajan, ja paikallista elinvoimaa tukevat tavoitteemme ovat hyvin sinivalkoisia, Rostedt kertoo.
– Tämän kokoisena yrityksenä VSP on myös joustava ja ketterä kumppani, joka pystyy räätälöimään palveluaan ja hoitamaan poikkeamatkin nopeasti. Valttimme on myös se, että kohtaamme asiakkaamme aidosti ja tunnemme heidän odotuksensa ja tarpeensa. Näin pystymme rakentamaan luottamuksellisen suhteen, josta haluamme pitää kiinni, hän lisää.
Tietoliikenneyhteydet yhä kriittisempiä
Rostedtin mukaan markkinassa tapahtuvat muutokset ovat väistämättömiä ja tietoliiketoiminnassa on pystyttävä vastaamaan jatkuvasti kasvaviin tarpeisiin. Esimerkiksi tietoliikenneyhteyksien kriittisyys on kasvanut: moitteettomasti toimivaa yhteyttä tarvitaan vuorokauden ympäri.
– Siirrettävän datan määrää ovat kasvattaneet esimerkiksi etätyön vakiintuminen, älykotien yleistyminen ja sähköautojen latausinfran ohjaukset. Toimivalla verkolla on kodeissa nykyään samankaltainen merkitys kuin sähköllä – sen puutteen tai huonon toimivuuden huomaa heti, Rostedt sanoo.
Yritysasiakkaiden näkökulmasta merkittävä käynnissä oleva muutos on niin sanottu pilveistyminen: yritykset hyödyntävät yhä enenevissä määrin erilaisia pilviteknologioita, joilla tavoitellaan esimerkiksi kustannussäästöjä tai tehokkuutta.
– Kaikkea ei kuitenkaan voi viedä pilveen esimerkiksi lainsäädännön tai puutteellisen tietoturvan vuoksi. Yritys voi tietämättään tehdä ylilyöntejä. Asiansa osaava ja luotettava it-kumppani osaa kuitenkin hahmottaa, mitä kaikkea voi ja kannattaa siirtää pilveen ja miten tietoturvasta huolehditaan, Rostedt sanoo.
Alalla nopeasti tapahtuviin muutoksiin vastaaminen edellyttää muutoksen johtamista ja siihen valmistautumista myös työyhteisössä.
– Yksi tärkeä kysymys on esimerkiksi se, minkälaista teknologiaa tulemme hyödyntämään lähivuosina ja millaisella aikataululla.
Rostedtin mukaan on hyvin inhimillistä, että muutokset voivat jopa pelottaa. Tämän vuoksi hän haluaa keskittyä erityisesti työntekijöiden motivaation vahvistamiseen.
– On hyvin tärkeää ymmärtää, miksi teemme jotakin ja miten motivaatiota voi vahvistaa entisestään. Motivaation lähteet voivat olla hyvinkin erilaisia, joten niitä on osattava tunnistaa.
Rostedt pitää VSP:n vahvuutena sitä, että kollegat ovat lähellä ja töitä tehdään paljon myös kasvotusten. Erityisen tärkeää on yhteistyö it:n ja tietoliikenteen liiketoimintojen välillä.
– Potkimme samaan maalin – kuten pitääkin, Rostedt sanoo.
Harrastuksena remontoiminen
Vaativaan työhönsä Rostedt saa virtaa vapaa-ajan remontointiharrastuksestaan.
– Töistä saa hyvän irtioton, kun työpäivän jälkeen jatkaa esimerkiksi terassin tai älykodin rakentamista. Nautin käsillä tekemisestä, ja käynnissä on aina jokin pieni projekti, Rostedt sanoo.
Rostedt kertoo viettävänsä paljon aikaa myös 6-vuotiaan tyttärensä kanssa. Yhdessä he opettelevat mielellään uusia taitoja, viimeisimpänä käsillä seisontaa. Myös innostus taloprojekteja kohtaan näyttää yhdistävän kaksikkoa – vaikka isän toimet välillä aiheuttavatkin ongelmia tyttären Minecraft-maailmassa.
– Tyttäreni oli rakentanut pelissä hienon vaaleanpunaisen talon, ja minä puolestani leikin tulella – ja onnistuin vahingossa polttamaan talon poroksi. Siinä eivät selittelyt auttaneet, vaan sain aika suoraa palautetta toiminnastani, Rostedt nauraa.
Tutustu VSP:n it- ja tietoliikennepalveluihin